Képzőművészet a Zichy majorban

A budaörsi Zichy major az 1720-ban épült Bercsényi-Zichy kastély gazdasági központjaként készült, a kastélytól nem messze déli irányban a 18. század első felében, ez a mai Clementis utca része. Helyet kaptak benne az uradalom számára dolgozó szakemberek, a kádár, a bognár és a többiek, ezen kívül az uradalomban megtermelt mezőgazdasági termékek tárolására is szolgált. Épülettömbje már a 18. század közepén keletkezett térképeken jól kivehető. Napjainkban egy részében lakások találhatóak, másik részében a Budaörsi Művészek Egyesületének  központja működik. A Zichy majorban gyerekeknek képzőművészeti táborokat szerveznek, az új Pincegalériájában pedig rendszeresen rendeznek kiállításokat.

Forrás: Budaörs Lexikon - Grósz András és Filipszky István

Egyesületünk a Zichy major épületegyüttesének egy részét  a kilencvenes évek  közepe tájától birtokolja. Az évek  során  számos  kiállítás  , művészeti  rendezvény,  nyári  gyermektábor  és  felnőtt  művésztelep  valamint  koncertek   sorozata    valósult  meg a falai közt. 

A régi  műemlék jellegű  épület évről évre  folyamatosan  formálódott  a város  és az egyesület " kezei " által. Jelenleg  viszont  a  város - viszonylag  rövidtávú - tervei  közt  szerepel egy olyan rehabilitációs program melynek során  az épületegyüttes  egy komplex átépítés  során  Zichy Művészeti Központtá  alakulhatna. A Központ   múzeumokat, műtermeket, szekcionált kiállítótereket, városi képtárat és egy nívós  művészkávézót  foglal majd magába.

Addig is várunk minden  érdeklődőt  programjainkon!! 

            Jelen


                
          
          


           Jövő